Over interieurarchitectuur

Wat doet een interieurarchitect

Een interieurarchitect is opgeleid om naar aanleiding van specifieke wensen en knelpunten, een plan op maat te maken voor een fijne leef-, werk- of vrijetijdsomgeving. Dat kan gaan van de badkamer of keuken tot het gehele huis (inclusief tuin), kantoor, winkel, restaurant, showroom, hotel, noem maar op.

Anders gezegd, een interieurarchitect begint niet bij de bank, een kleed of een kast, maar kijkt eerst naar de ruimte en naar de manier van bewonen, werken of verblijven. Is de ruimte goed ingedeeld, zijn de zicht- en looplijnen mooi en logisch?, hoe zit het met de lichtinval/verlichting? Vaak komen we dan tot de conclusie dat het verstandiger is te beginnen bij het maken van een goed basisplan, we kijken kritisch naar plattegrond, vloer, wanden, plafonds, doorgangen, licht en de wensen die er zijn. Die bank of kast of bestaande items worden meegenomen in dit plan en passen daar uiteindelijk precies in.

Een interieurarchitect is ook betrokken bij het vervolgtraject, zet de plannen op tekening, werkt de details uit, schrijft kleuren en materialen voor, vraagt offertes aan, geeft aanwijzingen aan uitvoerders, aannemers etc. en ziet er op toe dat het ontwerp zo wordt uitgevoerd zoals is bedoeld. Een interieurarchitect beschikt dan ook over bouwkundige kennis en heeft een netwerk van adviseurs (bijvoorbeeld een constructeur of deskundige op het gebied van bestemmingsplannen).

Maar het belangrijkste is dat je waarschijnlijk ideeën krijgt voorgeschoteld waar je zelf nooit op was gekomen, of waarvan je dacht dat ze niet haalbaar waren, of waarvan anderen zeggen: dat kan niet. Mijn ervaring is eigenlijk dat alles mogelijk is. Een interieurarchitect helpt ook bij het doorhakken van knopen en het maken van keuzes. Een goed plan gaat heel veel jaren mee en is de investering meer dan waard, vaak beter dan weer zomaar een dure nieuwe bank, kleed of lamp aanschaffen.

Inspringen of bijspringen bij projecten

Ik ben ook beschikbaar om voor kortere of langere tijd op uurbasis mee te werken aan een project op een interieurarchitecten-, architectenbureau of andere creatieve organisatie. Bijvoorbeeld bij een spoedklus, ziekte of zwangerschapsverlof. Of als u de specifieke kennis van een interieurarchitect tijdelijk wilt toevoegen aan het ontwerp-team.

Ik ben zeer flexibel, werk mij snel in in een project en heb veel werkervaring in uiteenlopende projecten. Skills: project-management, Autocad, Archicad, Photoshop, InDesign, Sketch Up, maquettebouw, tekstschrijven, tekst-editing, PR. Ook heb ik veel kennis/contacten met betrekking tot materialen, meubilair, verlichting en andere producten in de markt.